Mascarpone peyniri ile hazırlanan bir tatlıdır. İtalyan tatlısı olarak bilinir. Türkçe kelime anlamı olarak; \"kaldır beni, beni neşelendir, yukarı çek\" gibi anlamlara gelmektedir.
Tiramisu Tarifi İçin Malzemeleri
Pandispanyası İçin Malzemeleri
6 yemek kaşığı toz şeker,
6 adet yumurta,
3 tepeleme yemek kaşığı un,
2 yemek kaşığı kakao,
1 yemek kaşığı mısır nişastası,
1 paket vanilya,
1 paket kabartma tozu,
1 tutam tuz.
Kreması İçin Malzemeleri
3 su bardağı süt,
1/2 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
1 yemek kaşığı mısır nişastası,
1/2 paket labne peyniri,
4,5 yemek kaşığı un.
Krem Şantisi İçin Malzemeleri
1 paket vanilyalı (Sade) krem şanti,
1 çay bardağı soğuk süt.
Pandispanyasını Islatmak İçin Malzemeleri
1 su bardağı sıcak su,
3 tepeleme yemek kaşığı granül kahve,
2 tepeleme yemek kaşığı toz şeker.
Üzerini Süslemek için Malzemeleri
Kakao.
Tiramisu Nasıl Yapılır?
Pandispanyasını hazırlamak için ilk önce, 6 adet yumurtanın sarılarını ve aklarını birbirinden ayıralım. Yumurta sarılarının üzerine 6 yemek kaşığı toz şekerimizi ilave edelim. İyice köpürene kadar mikser ile çırpalım. Mayonez kıvamına geldiğinde çırpma işlemini bırakalım. Yumurta aklarının içine bir tutam tuz ilave edelim. Yaklaşık 10 dakika kadar mikser yardımı ile köpük, köpük olana kadar iyice çırpalım. Çırpılan yumurta aklarının üzerine, yumurta sarılarını yavaş yavaş ilave ederek spatula yardımı ile yavaşça karıştırarak birbirine yedirelim. Daha sonra ayrı bir kapta, 1 yemek kaşığı mısır nişastasını, 3 tepeleme yemek kaşığı unu, 2 yemek kaşığı kakaoyu, vanilya ve kabartma tozunu ilave edelim. Yine yavaşça harmanlayarak karıştıralım. Hazırlamış olduğumuz bu karışımın içine daha önceden hazırlamış olduğumuz yumurta karışımını yavaşça, yumurtaları söndürmeden ilave edelim. Yine spatula yardımı ile alttan üste doğru havalandırarak nazikçe bütün karışımı harmanlayalım.
Hazırlamış olduğumuz hamuru 23 cm büyüklüğündeki yağlanmış kalıba alalım. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık olarak 30-35 dakika kadar pişirelim. Pişen pandispanyamızı soğuması için kenara alalım. Kremasını hazırlamak için; 3 su bardağı sütü, toz şekeri, 1 yemek kaşığı nişastayı bir tencereye alalım. Nişasta eriyene kadar çırpalım. Üzerine 4,5 yemek kaşığı unu ilave edelim. Un eriyip karışıma dahil olana kadar çırpalım. Daha sonra vanilya ve 1/2 su bardağı toz şekeri ilave edelim. Kısık ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar, yavaşça karıştırarak pişirelim. Pişen kremayı ocaktan alıp üzerine labne peynirini ilave edelim. Karışımı mikser yardımı ile iyice çırptıktan sonra soğumaya bırakalım. Krem şanti ve sütü cam bir kâsede koyulaşana kadar çırpalım. Hazırladığımız krem şantiyi, kremanın içine ilave ederek iyice çırpalım. Pandispanyayı ıslatmak için; 1 su bardağı sıcak suyun içerisine, 3 tepeleme granül kahvemizi ve toz şekeri ilave edip iyice karıştıralım. Pandispanyayı ortadan ikiye bölelim. Birinci pandispanya parçasının üzerini hazırladığımız kahveli karışım ile muntazam bir şekilde ıslatalım. Hazırladığımız kremanın yarısını bu pandispanyanın üzerine sürelim. İkinci pandispanya parçasını da üzerine kapatalım. İkinci pandispanya parçasını da kahveli karışım ile iyice ıslattıktan sonra kalan kremayı pandispanyanın üzerini kapatacak şekilde sürelim. Daha sonra üzerini bir süzgeç yardımı ile kakaoları eleyerek, tamamen kapanacak şekilde süsleyelim. Hazırladığımız tiramisuyu buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra servis yapabiliriz.