Tiramisu
Tiramisu, İtalyan mutfağına ait olan bir pasta türüdür. Ancak günümüzde Türk mutfağında da kendisine yer bulan bu leziz pastayı zahmetsizce hazırlayabilirsiniz. Bilindik pastalara karşın oldukça değişik tadı ile herkesin beğenisini kazanan tiramisu pastası ile kendinize ve sevdiklerinizi harika bir pasta şöleni düzenleyebilirsiniz. Bu mükemmel tiramisunun tarifi bizden hazırlaması sizden şimdiden ellerinize sağlık dileklerimle afiyet olsun.
Tiramisu İçin Gerekli Malzemeleri
Tiramisu Pandispanyası için- 4 adet oda sıcaklığında bekletilmiş yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- Yarım kahve fincanı sıvı yağ
- Yarım kahve fincanı kaynar su
- 2 çorba kaşığı kakao
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un
Tiramisu Pandispanyayı ıslatmak için- 1 su bardağı sıcak su
- 2 yemek kaşığı hazır kahve
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- Tiramisu Kreması İçin:
- 1 paket labne peyniri (200 gr)
- 4 su bardağı soğuk süt
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 2 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
Tiramisu Üzeri için- Yeteri kadar kakao veya toz kahve
Tramisu Nasıl Yapılır?
Tiramisu hazırlamaya ilk olarak pandispanyasını hazırlayarak başlayalım. Oda sıcaklığında bekletilmiş 4 adet yumurtanın aklarını ve sarılarını ayrı ayrı karıştırma kaplarının içine alalım.
Ardından yumurta aklarını bir mikser yardımıyla çırparak kar haline gelene kadar çırparak üzerine 1 su bardağı toz şekerin yarısını ekledikten sonra tekrar şeker ve yumurta aklarını çırparak şekerin erimesini sağlayalım.
Daha sonra diğer karıştırma kabına aldığımız yumurta sarılarının üzerine yarım kahve fincanı sıcak su ve kalan yarım su bardağı toz şekeri ilave ederek karışımı şeker eriyene kadar yaklaşık olarak 5-6 dakika kadar iyice çırparak üzerine yarım kahve fincanı sıvı yağı ekleyerek 1-2 dakika kadar daha çırpalım. Ardından çırpılmış yumurta aklarını ve sarılarını aynı kabın içine birleştirdikten sonra üzerine 2 çorba kaşığı kakao, 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozunu ekleyerek karıştıralım ve unu karışımın üzerine azar azar ekleyerek karışımı kek hamuru kıvamına gelene kadar bir tahta kaşık yardımıyla karıştırarak hazır hale getirelim.
Daha sonra pandispanya hamurunu margarinle iyice yağlanmış 26 cm çapındaki kek kalıbına dökelim. Fırınımızı önceden 185 derecede ısıtarak kalıbı fırına verelim ve yaklaşık olarak yarım saat kadar pişirerek kekin kabarmasını sağlayalım. Kek pişerken sönmemesi için kesinlikle fırının kapağını açmadan kekimizi pişirmeye dikkat edelim ve verilen sürenin sonun da kekin pişip pişmediğini anlamak için kekimizi kürdan testinden geçirelim. Bu testi uygulamak için pişen kekin birkaç yerine kürdan batıralım ve batırılan kürdan temiz çıkarsa kek pişmiş demektir. Ancak kürdana kek hamuru bulaşmışsa keki sıcak fırının içinde bekleterek kekin içini çekmesini sağladıktan sonra fırından çıkartarak soğumaya bırakalım ve kekimiz soğuduktan sonra kalıptan çıkartıp buzdolabı poşetinde veya kapaklı bir kabın içine alarak kekimizi buzdolabına koyarak 1 gün bekleterek dinlendirelim. Bu sayede dinlenen kekimiz daha da lezzetli olacaktır.
Tiramisu, kreması için uygun bir tencereye 4 su bardağı soğuk süt, 1 su bardağı toz şeker, 2 çorba kaşığı nişasta ve 2 çorba kaşığı unu ilave ettikten sonra ocağa koyalım ve sürekli karıştırarak kremanın koyulaşarak kıvam almasını sağlayalım. Kıvam alarak koyulaşan kremamızı göz göz kaynadıktan sonra ocaktan alarak ılıması için 10 15 dakika kadar bekletelim. Kremamızın ılıma esnasında üzerinin kaymak tutmasını önlemek için ara sıra karıştırmayı unutmamaya dikkat edelim. Daha sonra ılın kremanın içine 200 gr labne peyniri ve 1 paket vanilyayı ilave ederek bir mikser yardımıyla mikserin yüksek ayarında 3-4 dakika kadar çırptıktan sonra hazır hale gelen kremamızı bir kenara alarak beklemeye bırakalım.
Ardından 1 gün önceden pişirerek buzdolabında beklettiğimiz pandispanyayı dolaptan çıkarttıktan tam ortasından keserek iki eşit parçaya bölelim. 1 su bardağı sıcak suyun içine 2 yemek kaşığı granür kahve ve 2 yemek kaşığı toz şeker ilave ederek karışımı iyice karıştırarak kahve ve şekerin sıcak suyun içinde iyice erimesini sağladıktan sonra karışımın yarısıyla 2 böldüğümüz pandispanyanın bir parçasını bir kaşık yardımıyla gezdirerek ıslatalım. Islattığımız pandispanyanın üzerine hazırladığımız kremanın yarısını yayarak sıvayalım ve diğer pandispanyayı kremanın üzerine yerleştirdikten sonra aynı şekilde kalan sıcak sulu kahveli karışımdan dökerek ıslatalım. Pandispanyanın üzerini ve yanlarını kalan kremayla kapatalım ve hazır hale gelen tiramisuyu buzdolabına koyarak en az 4-5 saat kadar bekletelim. Servis sırasında üzerine bir çay süzgeci yardımıyla toz kahve serpiştirip dilimledikten sonra servise sunalım.
Afiyet olsun.
19.01.2024 23:32:38
Tiramisu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|